Facebook

Wydarzenia

powrt
Chanukowe warsztaty kulinarne z Marią i Darią
  • Gdzie:online
  • Kiedy:Niedziela, 13.12.2020, godz. 14:30

Chanukowe warsztaty kulinarne z Marią i Darią

Maria i Daria w jednej stały kuchni… a tak na serio to przecież nie, bo jest pandemia 🙂 
 
Zapraszamy Was na chanukowe warsztaty kulinarne z Marią i Darią (online), w niedzielę, 13 grudnia 2020 o 14:30!

Na warsztat weźmiemy dwa przysmaki: ziemniaczane latkesy i syrniki ♥ ♥ ♥

Będzie tłuściutko, trochę słodko, trochę wytrawnie, 100% chanukowo!
 
Zaopatrzcie się w składniki, wdziejcie fartuszki i widzimy się przy garach!
 
Spotykamy się na zoomie: zoom.us/my/jccwarszawa2
 
𝗭𝗶𝗲𝗺𝗻𝗶𝗮𝗰𝘇𝗮𝗻𝗲 𝗹𝗮𝘁𝗸𝗲𝘀 (proporcje na 8 placków)
Składniki:
• 400 g ziemniaków, czyli około 4 średnie ziemniaki (najlepiej o miękkiej, cienkiej i niemal błyszczącej skórce)
• 200 g pasternaku lub marchewki, czyli około 2 średnie marchewki
• 30g szczypiorku, czyli 1 spory pęczek
• 3 białka i 1 żółtko
• 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ew. mąki kukurydzianej)
• 100 ml oleju słonecznikowego
• sól i pieprz
• 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
• opcjonalnie 100 g wędzonego łososia
• opcjonalnie pęczek koperku
 
𝗦𝘆𝗿𝗻𝗶𝗸𝗶
Składniki:
● garść suszonych owoców (np. rodzynek, daktyli lub moreli, wg uznania)
● 500g twarogu tłustego lub półtłustego
● 2 jaja
● 2 łyżki masła
● 200g mąki pszennej
● szczypta soli
● 2-3 łyżki cukru
● 1 łyżeczka kardamonu i/lub cynamonu
● masło lub olej do smażenia
● Dodatkowo: śmietana 12% lub 18% do podania
Sprzęt:
● patelnia z przykrywką
● szpatułka plastikowa/drewniana
● miska
● miseczka i talerzyk do przykrycia
● deska i nóż
● widelec
● talerz
● miarka: łyżka (1 tbsp)

Korzystanie z naszej strony oznacza zgod na wykorzystywanie plikw cookie, z ktrych niektre mog by ju zapisane w folderze przegldarki.
Wicej informacji mona znale w Polityce plikw cookies.
Akceptuj Polityk plikw cookies (Nie pokazuj mi wicej tego powiadomienia).