Facebook

Cykle/Warsztaty

Projekt: BABKA

Projekt Babka jest projektem polegającym na odzyskiwaniu dziedzictwa.

Żydowsko-polska kultura kwitła w Polsce przez ponad 1000 lat. To dziedzictwo jest teraz badane, nauczane i odzyskiwane przez polskich Żydów i ich potomków na całym świecie.

Kuchnia była istotną i fascynującą częścią tego świata. Wielu polskich Żydów, którzy opuścili kraj zabrało ze sobą kuchenne zwyczaje, produkty, przepisy i smaki, a następnie zostawiło je swoim dzieciom i wnukom. Większość z nich niestety nie może przeczytać i zrozumieć tych przepisów, ponieważ są napisane po polsku lub w jidysz.

Chcemy odzyskać to dziedzictwo oraz tę kuchnię poprzez projekt umożliwiający ludziom na całym świecie otrzymanie pomocy w przetłumaczeniu ich rodzinnych polsko-żydowskich przepisów. Chcemy także zacząć na nowo używać tych zapomnianych receptur i uczyć się o tradycjach kulinarnych polskich Żydów.

Projekt BABKA rozpocznie się serią sześciu warsztatów kulinarnych w JCC Warszawa, które odbędą się w okresie czerwiec-grudzień 2015. Uczestnicy warsztatów będą gotować potrawy z przepisów, które już zostały zebrane od potomków polskich Żydów, którzy wyemigrowali do Izraela.

Każdy przepis ma swoją historię, osobę, która go napisała, język, składniki i region, z którego pochodzi. Każdy przepis jest historią którą zamierzamy opowiedzieć.

Projekt jest współtworzony przez Dział Genealogii Żydowskiego Instytutu Historycznego, Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa i Fundację Centrum Taubego Odnowy Życia Żydowskiego w Polsce.

Korzystanie z naszej strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.
Akceptuję Politykę plików cookies (Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia).