Facebook

Aktualności

powrt
Żydowskie ABC - nowy cykl współorganizowany przez JCC i POLIN
  • Kto:Dorośli
  • Gdzie:JCC Warszawa, MHŻP POLIN, Menora InfoPunkt
  • Kiedy:Listopad 2017 - Styczeń 2018

Żydowskie ABC - nowy cykl współorganizowany przez JCC i POLIN

Zapraszamy na cykl spotkań i warsztatów wokół podstawowych pojęć z zakresu judaizmu i kultury żydowskiej. Do wspólnych rozmów zaproszą Agata Rakowiecka z JCC Warszawa oraz rabinka Małgorzata Kordowicz z Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie.

Cykl współorganizowany jest przez JCC Warszawa i Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.

WYDARZENIA W RAMACH CYKLU:

  • Kto jest Żydem? – spotkanie

22.11.2017, 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny

Kto jest Żydem i czy Żydem jest się tylko po matce?  W spotkaniu wezmą udział: Michał Kos z JCC Warszawa, rabinka Małgorzata Kordowicz i dr hab. Marcin Grynberg.

  • Kto jest Żydem? – warsztaty genealogiczne

27.11.2017, 18:00, JCC Warszawa, wstęp wolny

Rozmowa specjalistów i osób poszukujących swoich korzeni o teorii i praktyce badań genealogicznych. Warsztaty poprowadzą: Michał Majewski (Muzeum POLIN) oraz Matan Shefi (Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma).

  • Co to jest obrzezanie? – spotkanie

13.12.2017, 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny

Czym jest brit mila? Jakie jest religijne i kulturowe znaczenie obrzezania?

  • Co to jest obrzezanie? – pokaz filmu

18.12.2017, 18:00, JCC Warszawa, wstęp wolny

Projekcja filmu dokumentalnego Danae Elon "Ucięta dyskusja". Autorka filmu przedstawia różne opinie na temat rytuału męskiego obrzezania oraz adaptacji starodawnego obrzędu przez świat współczesny.

  • Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne

22.01.2018, 18:00, JCC Warszawa, informacja o zapisach od 8 stycznia 2018

Przyjrzymy się bliżej zasadom panującym w koszernej kuchni i regułom obowiązującym przy przygotowywaniu koszernych posiłków z produktów mlecznych.

  • Co to jest koszerność? – spotkanie

24.01.2018, 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny

Czym jest jedzenie koszerne? Gdzie znajdziemy dotyczące go reguły? Jak zachowywać się w koszernym domu?

  • Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne

29.01.2017, 18:00, Menora InfoPunkt, pl. Grzybowski 2, informacja o zapisach od 8 stycznia 2018

Jakie zasady należy stosować przygotowując potrawy mięsne w kuchni żydowskiej? Jakie mięso jest koszerne a jakie trefne?


Opieka merytoryczna:

Agata Rakowiecka - dyrektorka JCC Warszawa, od 10 lat związana z The American Jewish Joint Distribution Committee. Absolwentka programu stypendialnego Melton na Uniwersytecie Hebrajskim, pracowała na rzecz dialogu żydowsko-arabskiego w organizacji Beit Hagefen w Hajfie. Od 2008 roku współtworzyła lokalne i międzynarodowe programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży żydowskiej. Od 2012 roku prowadzi JCC Warszawa.

Rabinka Małgorzata Kordowicz - absolwentka Wydziału Hebraistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Lektorka języka hebrajskiego na polskich uczelniach i redaktorka polsko – żydowskich periodyków. Jej polsko-hebrajski modlitewnik dla dzieci to pierwszy żydowski modlitewnik, który ukazał się drukiem w Polsce od czasu II wojny światowej. W 2016 roku  ukończyła studia w Żydowskim Seminarium Teologicznym (JTS) w Nowym Jorku i, jako pierwsza Polka, została rabinką.

Korzystanie z naszej strony oznacza zgod na wykorzystywanie plikw cookie, z ktrych niektre mog by ju zapisane w folderze przegldarki.
Wicej informacji mona znale w Polityce plikw cookies.
Akceptuj Polityk plikw cookies (Nie pokazuj mi wicej tego powiadomienia).